FAQ

 

Vad definierar ett Arrangemang?
Här arrangeras blommor i en vas, urna eller liknande fritt utan bindställe. Man kan använda sig av olika former av material som man stoppar i vasen för att kunna jobba med arrangemanget på ett sätt som gynnar blommornas karaktär och vasens form.


Vad definierar en Bukett?
En bukett är blommor som är bundna i spiral eller parallellt och har ett givet bindställe. Man kan binda med bast, olika sorters band, garn eller bonsaitråd. En bukett kan också göras i en konstruktion men det som är avgörande för om det är en bukett eller ett arrangemang är bindstället.


Ska jag ta upp bandet som sitter kring min Bukett (det sk bindstället)?
Det beror på. Om du har en lite vidare vas som passar din bukett så kan du ta upp bandet/snöret och låta buketten falla ut i vasen. Då behålls den tanke vad gäller färg och form som floristen hade när hen band buketten. Om du har en vas som precis passar till bukettens stjälkar - även längdmässigt - så låter du snöret/bandet vara kvar. På så sätt behålls buketten i det format den bands i. 

Många undrar om man inte gör blommorna illa när stjälkarna är bundna med snöre/band. Och svaret är nej, inte om buketten är bunden i spiral. Och det är den om den är bunden av en florist.


Hur sköter jag min Bukett så att den håller så länge som möjligt?
* Använd aldrig sax när du ska ge dina blommor en ny snittyta. Du trycker till blommornas uppsugningsrör så att de inte kan dra upp vatten.
* Snitta alltid diagonalt med en vass kniv, då ger du blomman en så stor snittyta som möjligt. Tulpaner och andra lökväxter kan du däremot snitta rakt av.
* Ge blommorna ny snittyta och nytt vatten varannan eller var tredje dag så håller de mycket längre. Se också till att inga blad är under vattenytan. Bladen gör att det bildas bakterier i vattnet. Rosblad avger dessutom ett ämne som inte är bra för varken rosen eller några andra blommor.
* Ju svalare blommorna står desto längre håller de (gäller inte tex Anthurium). Dock får de inte utsättas för minusgrader. Tänk på att vissa blommor även är känsliga mot drag.

Hur länge kan min Bukett stå?
Det beror på vilken sorts blommor och lite andra faktorer. Men en bukett håller minst en vecka om den har skötts enligt beskrivning ovan.
Tänk på att blommor är färskvara. Det betyder att hållbarheten varierar och det finns flera orsaker till detta (skördetid, transport, vattenförsörjning, temperatur osv). En rimlig garantitid är cirka 5 dagar. Det går alltid att reklamera blommor, tänk då på att du måste ta med blommorna till den florist du köpt dem hos så att floristen får en uppfattning om vad som kan ha hänt med blommorna.


Vad definierar en Dekoration?
I en dekoration använder man sig av någon form av stickmassa. Det kan vara allt från grenar, halmstommar, tandpetare till syntetisk stickmassar (kallas ofta felaktigt för Oasis, vilket i själva verket är ett varumärke). Vill dock klargöra att Humlans Gröna aldrig använder sig av syntetisk stickmassa då denna är miljöfarlig för bland annat vattenlevande organismer.


Vad definierar en Plantering?
I en plantering så är det krukväxter (både blommande och gröna) som planteras i jord i en kruka, skål eller annat kärl.